Duurzaam, Cradle to Cradle en passiefbouw. Iedereen heeft het er over en men wil het allemaal, als het maar niet te veel kost of binnen niet al te lange tijd terug verdiend kan worden. Als het met subsidie bekostigd kan worden is dat nog mooier. Duurzaam leeft al langer in de bouwbranche en is al in meer en mindere mate toegepast in veel bouwprojecten, Cradle to Cradle krijgt steeds meer vorm doordat leveranciers moeten zorgen voor hergebruik van hun geleverde producten en zoveel mogelijk zonder het te downgraden.
De “kreet” is wel gehoord maar de inhoud van het verhaal is lang niet voor iedereen duidelijk, wat de heren Braungart en McDonough bepleiten in hun stelling gaat veel verder dan afval op een verantwoorde manier verwerken en het hergebruiken van materialen. De bedenkers willen niet alleen dat afval voedsel voor nieuwe materialen wordt ( afval = voedsel) maar ook dat alle grondstoffen en de productieprocessen op den duur milieu neutraal worden. Dit gaat de laatste jaren in hoog tempo en we vinden prachtig als we er een klein steentje aan bij kunt dragen door de juiste bouwmaterialen te kiezen.
Bij duurzaam en Cradle to Cradle past ook meteen het woord passiefbouw, dit is een vele malen eenvoudiger concept en houd in dat men een gebouw zeer goed moet isoleren en met eigen bronnen van energie moet voorzien. In de praktijk zien we dat hier flexibel mee om gegaan wordt want een gebouw dat naast de eigen energiebronnen nog 20% energie verbruikt van het net noemt men ook al een energie nul gebouw. Zo ziet u dat de kreten volop worden gebruikt maar de definities nog niet vast staan omschreven.
J II L streeft er naar om hierin voorop te lopen, althans de redelijk haalbare producten en installaties in haar projecten zoveel mogelijk toe te passen, telkens zal de opdrachtgever worden gewezen op de mogelijkheden op deze gebieden.